Kyjev je na pokraji bankrotu, potrebuje miliardy dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 24. februára (WEBNOVINY) – Ukrajina uviedla, že v najbližších dvoch rokoch potrebuje zahraničnú pomoc v sume 35 miliárd dolárov. Zároveň v pondelok vyzvala na poskytnutie naliehavej pomoci po zvrhnutí prezidenta.

Ministerstvo financií oznámilo, že vyzvalo na usporiadanie donorskej konferencie, pričom konštatovalo, že prvú pomoc potrebuje už počas najbližšieho jedného alebo dvoch týždňov. Úradujúci prezident Olexander Turčynov, ktorého do funkcie vymenovali po tom, ako v sobotu parlament zbavil moci Viktora Janukovyča, v nedeľu povedal, že Ukrajina je na pokraji bankrotu a ekonomika padá do priepasti.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Počas uplynulých dvoch dní sme mali konzultácie a stretnutia s veľvyslancami EÚ a USA a s inými krajinami a finančnými inštitúciami o naliehavom poskytnutí finančnej pomoci Ukrajine,“ uviedol vo vyhlásení úradujúci šéf rezortu financií Jurij Kolobov. Konštatoval, že na medzinárodnej donorskej konferencii by mali byť predstavitelia Európskej únie, USA a Medzinárodného menového fondu. Do konca tohto roka Ukrajina musí uhradiť záväzky v sume zhruba 6 mld. USD.

Úradujúci prezident Turčynov v nedeľňajšom prejave vysvetlil enormný rozsah úloh, ktorým čelí nové ukrajinské vedenie, a stabilizáciu ekonomiky označil za prioritu. „Na pozadí zotavovania globálnej ekonomiky ukrajinské hospodárstvo smeruje do priepasti a je tesne pred bankrotom,“ uviedol. Ukrajinská hrivna v úvode pondelkového obchodovania voči doláru oslabila o približne 2,4 %.

Kyjev verí, že ceny plynu z Ruska sa nezmenia

Ukrajina očakáva, že cena, ktorú platí Rusku za zemný plyn, sa po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča nezmení. Vyhlásil to v pondelok úradujúci minister energetiky Eduard Stavický. Rusko v decembri znížilo Ukrajine cenu plynu na 268,50 USD z predchádzajúcej úrovne zruba 400 USD za tisíc metrov kubických.

Moskva ponúklo svojmu susedovi tretinovú zľavu z ceny plynu a program finančnej pomoci v objeme 15 mld. USD po tom, čo vláda v Kyjeve na poslednú chvíľu vycúvala z podpisu asociačnej dohody s EÚ.

Dúfame, že cena (ruského plynu) zostane stabilná,“ povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters Stavický. Ukrajina spotrebuje ročne zhruba 55 mld. kubických metrov plynu, viac než polovicu z tohto objemu zabezpečujú dovozy z Ruska.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Ukrajine podá pomocnú ruku Únia, Rusko mlčí

Na Ukrajinu v pondelok pricestuje šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová na rokovania s tamojšími novými predstaviteľmi, ktorým bude dominovať najmä zlá ekonomická situácia a možnosť pôžičky od 28-členného bloku.

Európska únia už oznámila, že Ukrajine je pripravená ponúknuť jasnú európsku perspektívu ako aj značnú finančnú pomoc po zostavení novej vlády. Výška možnej pomoci zatiaľ nie je známa, no EÚ už prehodnocuje potreby Kyjeva.

Rusko zatiaľ zrušilo uvoľnenie druhej časti finančnej pomoci pre Ukrajinu, situácia v krajine sa však musí najskôr vrátiť do normálu. Moskva mala nakúpiť ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD minulý týždeň, čím by poskytlo Kyjevu druhú časť pomoci z úverového programu v celkovom objeme 15 mld. dolárov.

Na tom sa dohodli v decembri ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, ktorého parlament zbavil funkcie. Rusko si v nedeľu večer povolalo svojho veľvyslanca na Ukrajine na konzultácie o „zhoršujúcej sa situácii.

Finančne by mohol pomôcť aj Medzinárodný menový fond

Americký minister financií Jack Lew vyzval Ukrajinu, aby začala čo najskôr rokovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o programe finančnej pomoci. O situácii v krajine telefonicky hovoril s opozičným lídrom a hlavným kandidátom na post šéfa dočasnej vlády Arsenijom Jaceňukom. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Počas víkendu sa v austrálskom Sydney stretli ministri financií a centrálni bankári najdôležitejších ekonomík sveta G20. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva financií vo Washingtone uviedol, že medzi účastníkmi stretnutia panovala široká zhoda o pomoci pre Ukrajinu.

Spojené štáty americké, Európska únia a iní medzinárodní aktéri vyjadrili odhodlanie poskytnúť MMF zdroje pre Ukrajinu a zmierniť tak dopad reforiem na obyvateľov s nízkymi príjmami, dodal zdroj.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v nedeľu vyhlásil, že keď bude mať Ukrajina novú vládu, EÚ je pripravená poskytnúť krajine značnú finančnú pomoc. Dvadsaťosemčlenný blok by mal tiež ponúknuť Kyjevu jasnú európsku perspektívu. Na otázku, v akej výške by pomoc EÚ Ukrajine mohla byť, Rehn povedal, že 28-členný blok prehodnocuje jej potreby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine AshtonováOlli RehnViktor JanukovyčVladimir Putin