Zlato v štafete vybojovali Rusi, favoriti sklamali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Šipulin
Anton Šipulin zo zlatej štafety Foto: SITA, AP

ČERVENÁ POĽANA 22. februára (WEBNOVINY) – Triumfom reprezentantov Ruska vyvrcholili sobotňajšie preteky mužských štafiet na 4×7,5 km, ktorými sa skončili biatlonové súťaže na zimných olympijských hrách v Soči.

Kvarteto Alexej Volkov, Jevgenij Usťugov, Dmitrij Malyško a Anton Šipulin muselo absolvovať osem dobíjaní na strelnici, ale stačilo mu to na zisk zlatých medailí. Striebro si vybojovali Nemci, keď ich finišman Simon Schempp prehral boj o zlato so Šipulinom o 3,5 s. Bronz majú Rakúšania s takmer polminútovým odstupom za víťaznými Rusmi.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Prekvapujúco bez medaily na 4. mieste skončili favorizovaní Nóri. Oprávnené medailové ambície im doslova odstrelil na záverečnej položke Emil Hegle Svendsen, ktorý musel absolvovať aj trestné kolo. Znamená to, že fenomenálny štyridsiatnik Ole Einar Björndalen sa zatiaľ nedočkal ďalšieho rozšírenia svojej rekordnej zbierky zo zimných hier, ktorá obsahuje 13 cenných kovov, z toho osem zlatých.

Slovenskí reprezentanti Pavol Hurajt, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško a Matej Kazár v konkurencii 19 štafiet obsadili 12. miesto s jedným trestným kolom, deviatimi dobíjaniami a celkovým odstupom 3:07,90 min za víťazmi z Ruska. Víťazstvo v biatlonovej mužskej štafete znamená 11. zlatú medailu pre usporiadateľskú krajinu, čo je už v tejto chvíli vyrovnanie najúspešnejšieho vystúpania Rusov v histórii ZOH. Jedenásť zlatých mali aj v Lillehammeri 1994.

Obrazom: Pätnásty deň na olympiáde v Soči

Už 36-ročný Pavol Hurajt vo svojich posledných olympijských pretekoch kariéry zastrieľal tradične bezchybne a druhému členovi štafety Tomášovi Hasillovi odovzdával na 6. mieste s odstupom 30 sekúnd za vedúcimi Nórmi. Hasilla musel na strelnici dvakrát dobíjať a zosunul Slovákov na 11. priečku s už minútovým časovým mankom. Miroslav Matiaško tiež dvakrát chybil pri streľbe a udržal 11. pozíciu pre slovenskú štafetu s odstupom vyše dvoch minút. Pri nástupe Mateja Kazára ako posledného člena štafety sa možno očakával posun vpred, ale päť streleckých nepresností a dokonca jedno trestné kolo znamenali celkové 12. miesto pre Slovensko.

Výsledky – biatlon: :

Štafeta mužov na 4×7,5 km: 1. Rusko (Alexej Volkov, Jevgenij Usťugov, Dmitrij Malyško, Anton Šipulin) 1:12:15,9 min (0+8), 2. Nemecko (Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Simon Schempp) +3,5 s (0+2), 3. Rakúsko (Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger) +29,8 (0+7), 4. Nórsko +54,4, 5. Taliansko +59,6, 6. Slovinsko +1:27,2, 7. Kanada +1:30,3, 8. Francúzsko +1:30,5,…12. Slovensko (Pavol Hurajt, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško, Matej Kazár) +3:07,9 (1+9)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton ŠipulinArnd PeifferEmil Hegle SvendsenMatej KazárMiroslav MatiaškoOle Einar BjörndalenPavol HurajtSimon SchemppTomáš Hasilla