Ukrajina odložila dohodu s EÚ, Slovensko je prekvapené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina europska unia
Ukrajina sa dohodu s EÚ rozhodla odložiť. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) – Slovenská republika rešpektuje rozhodnutie Ukrajiny odložiť podpísanie Asociačnej dohodu s Európskou úniou.

Správu o tom však naša diplomacia prijala s prekvapením. „Máme aj naďalej záujem o rozvoj intenzívnych bilaterálnych slovensko-ukrajinských politických i ekonomických vzťahov,“ napísal tlačový odbor rezortu diplomacie.

Slovensko bude aj naďalej podporovať konštruktívne a systematické prehlbovanie vzťahov EÚ s Ukrajinou, ktorá je naším najväčším susedom.

Ukrajinská vláda vo štvrtok dekrétom zastavila prípravy asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ s tým, že toto rozhodnutie je v záujme národnej bezpečnosti krajiny. Kabinet tak rozhodol po zvážení všetkých dopadov podpisu dohôd s EÚ na obchodné vzťahy s Ruskom.

Kabinet navrhuje namiesto toho vytvorenie trojčlennej komisie pozostávajúcej z Ukrajiny, EÚ a Ruska, ktorá by sa mala zaoberať riešením ekonomických problémov medzi týmito krajinami. Ukrajina mala asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode podpísať s úniou na summite vo Vilniuse koncom novembra. Ukrajinský parlament však neschválil vo štvrtok legislatívu umožňujúcu prepustenie väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej na liečenie do zahraničia, čo bola podmienka EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia