Premiér Fico váha v otázke Ukrajiny, upozorňujú frešovci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Ukrajina by sa mala podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca stať prioritou slovenskej zahraničnej politiky.

Ako povedal Štefanec v utorok na tlačovej besede, najmä premiér v tejto otázke veľmi váha. Hovorí podľa neho len o ekonomických aspektoch ukrajinskej cesty. „Ukrajinci by si mali zvoliť cestu sami, množstvo ľudí si želá proeurópsku orientáciu Ukrajiny,“ zdôraznil.

Štefanec spolu s mladými z Novej generácie v pondelok v Užhorode odovzdal teplé oblečenie zástupcom ukrajinskej opozície pre demonštrantov v Kyjeve. Ako povedal Štefanec, do Užhorodu doniesli dodávku s oblečením. „Išlo najmä o kabáty, vetrovky, svetre, rukavice, čiapky,“ povedal. Oblečenie zberali členovia Novej generácie v bratislavských uliciach od ľudí.

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal prelomové dohody s EÚ. Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, sprísňujúcej podmienky masového zhromažďovania. Parlament zákony pod tlakom nepokojov napokon zrušil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Štefanec
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana