Symbol násilia na Ukrajine padol, rozpustili Berkut

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 26. februára (WEBNOVINY) – Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov rozpustil špeciálne pohotovostné policajné jednotky známe ako Berkut, ktoré počas nedávnych protivládnych protestov tvrdo zasiahli proti demonštrujúcim.

Minister to v noci na utorok oznámil na Facebooku ministerstva. Informoval, že podpísal dekrét o „likvidácii špeciálnej policajnej jednotky Berkut“ a viac informácií poskytne v stredu na tlačovej konferencii.

Berkut už neexistuje“ uviedol Avakov. Jednotky Berkut sa stali symbolom násilia proti demonštrantom počas násilností, ktoré si vyžiadali vyše 80 mŕtvych a viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča.

Obrazom: Kyjev sa upokojil, smúti za obeťami

Prví sa to dozvedia ľudia z barikád

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Zloženie novej ukrajinskej vlády by sa mali ako prví dozvedieť demonštranti zhromaždení na Námestí nezávislosti (Majdan), ktoré bolo v uplynulých týždňoch miestom krvavých zrážok medzi nimi a špeciálnymi policajnými jednotkami. Potvrdil to poslanec za stranu UDAR (Úder) Valerij Packan.

Ďalší zástupca hnutia pod vedením boxerského šampióna Vitalija Klička zase pre portál Kyiv Post vyhlásil, že na čele vlády by mohol stáť líder strany Baťkivščyna (Vlasť) Arsenij Jaceňuk. Majdan sa zloženie nového vládneho kabinetu dozvie asi v stredu večer.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo, že obnoví diplomatický dialóg s Ruskom po tom, čo bude sformovaná nová vláda. Stať by sa tak mohlo ešte v stredu. Ministerstvo v stanovisku uviedlo, že Kyjev je pripravený „pokračovať v plnohodnotnom bilaterálnom dialógu pod záštitou ukrajinsko-ruskej medzištátnej komisie“.

Zatykač na prezidenta

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal prezidenta Viktora Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste.

Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre „hromadnú vraždu“. Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove. Deň predtým sa údajne neúspešne pokúsil odletieť z Donecka do Ruska.
Ukrajina
Foto: SITA/AP

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom stúpa

Ukrajinský návrh zákona, ktorý by zrušil ruštinu ako úradný jazyk v početných regiónoch, je „nehoráznym porušovaním“ práv etnických menšín„. V utorok to povedal vysokopostavený zástupca ľudských práv na ruskom ministerstve zahraničia Konstantin Dolgov, ktorého cituje agentúra RIA Novosti.

Podľa jeho slov je ukrajinský návrh „útokom“ na ruský jazyk, ktorý je v rozpore s princípom vlády zákona. Legislatíva, ktorú schválil parlament v nedeľu, je výsledkom nedávnych udalostí na Ukrajine, v rámci ktorých poslanci zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Ruší Janukovyčov jazykový zákon z roku 2012, ktorý povoľoval používanie druhého jazyka v regiónoch, kde žije viac než desaťpercentná národnostná menšina.

Protiruské nálady na Ukrajine sa ukázali aj v utorok, keď z parlamentu odstránili päťcípu červenú hviezdu s cieľom vymazať ďalší symbol sovietskeho dedičstva. V uplynulých týždňoch ľudia v krajine navyše postŕhali už niekoľko sôch lídra boľševikov Lenina, čo sa vo všeobecnosti považuje za odraz narastajúceho nacionalistického zmýšľania v bývalej sovietskej republike.

Moskva sa obáva, že by to mohlo byť zlou predzvesťou pre veľkú ruskú menšinu na Ukrajine. Ministerstvo zahraničia v Moskve v utorok uviedlo, že si pozorne preštuduje návrh zákona, na základe ktorého by ruština už nebola na Ukrajine oficiálnym jazykom. Momentálne je uznaná za oficiálny jazyk v regiónoch, kde je viac ako desať percent rusky hovoriaceho obyvateľstva. Takých regiónov je niečo menej než polovica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk